Välkommen till familjen Lindholm                                             bodavinden.se © 2012                    

 

 

Smygande Mormor och Storfot i Trollskogen

 

Längst norr ut på Öland finns en riktig Trollskog. Det är ett mycket vackert och säreget stövområde mellan Östersjön och Grankullaviken. Många människor har besökt Trollskogen eftersom det finns ett naturum med utställnings bodar som visar mycket om djur, natur och växter. Där finns en nästan ogenomtränglig skog med ihåliga gamla ekar och jättetallar, där murgrönan klättrar ända upp i trädens toppar. Där finns också många gravar som är mera än tusen år gamla.

 

En del personer som har varit där på natten påstår att det spökar. Man har sett konstiga eldsken och genomskinliga figurer som rört sig omkring gravarna. Vad de flesta inte vet, är att det också finns riktiga troll där. För att komma i kontakt med dem, måste man helst vara synsk, men det kan också hjälpa om man har ett öppet sinnelag och kan koncentrera sig riktigt på, vad det egentligen är man ser.

 

Trollen är ju sådana att de tillfälligt kan förvandla sig till djur och t.o.m. till människor. Därför gäller det att verkligen kolla vad det är man ser. Det kan vara en hare eller en kråka. Men var inte för säker. Det kan också vara ett troll.

 

Eftersom jag växt upp i Grankulla och brukade ströva omkring i Trollskogen, när jag var barn, kom jag i kontakt med trollen. Jag skall här berätta om "Smygande mormor" och hennes dotter "Storfot".

 

Smygande mormor var äldst av alla troll. Hon var så liten att man knappt såg henne. Hon hade långa kjolar som gick ända ner till marken. Hon hade en schal över axlarna och en schalett på huvudet. Hon hade en skarp blick och ett kraxande skratt. Smygande mormor hade alltid sällskap av sin dotter Storfot. Storfot var likadant klädd som sin mamma men hon var mycket större och hade enorma fötter.

 

Ibland kunde man höra lustiga knakande ljud inifrån skogen. Då var det Storfot som gick omkring.

Men Storfot kunde också smyga riktigt tyst. En gång var jag ute och plockade bär. Jag var ensam i skogen och det syntes inte till någon levande varelse i närheten, men när jag tittade upp, såg jag plötsligt de två trollen.

 

De hade förvandlat sig till människor och gick omkring och plockade bär. När jag fick syn på dem, skrattade Smygande mormor sitt kraxande skratt. Också Storfot gav något ljud ifrån sig, men hon lät mera som en ko.

Kanske var det de här trollen som ibland dök upp hos bärplockare och sparkade ut bären för dem.

Jag hade hört talas om att någon kärring söderifrån, som varit i Bödaskogen och plockat bär t.o.m. hade fått stryk. Man skall nog vara mycket försiktig och uppföra sig ordentligt, när man träffar på troll.

 

Smygande mormor var mycket intelligent och hon kunde spela piano. Jag vet att hon bodde i den gamla ihåliga jätteeken som finns mitt inne i skogen. Det var naturligtvis ett trollpiano hon hade och om man lyssnade riktigt riktigt noga, kunde man stilla månljusa nätter höra musiken. Man trodde kanske i början att det var vågornas svall ibland strandens stenar och fåglarnas sång, men det hördes också något annat. Det var Smygande mormor som satt i trolleken och spelade och då var hon lycklig. Hon spelade om de som bodde i skogen och gav röster åt växter och djur.

 

Det var myrorna och sniglarna och ugglorna som sjöng. Nattskärran var också med. Hon satt på en gren och spann på en tråd som räckte ända till morgonen och överallt bland stenarna glimmade det av guld och silver.

Numera strövar massor av folk omkring i Trollskogen och får uppleva en säregen och omväxlande natur.

Många har med sig en kaffekorg och slår sig ner i gräset för att fika.

 

Tänk då på att ni kan vara iakttagna av små kanske osynliga varelser. Det kan t.o.m. hända att en och annan bulle eller kaka försvinner på ett oförklarligt sätt. Ta det lugnt, det är bara trollen som varit framme.

Bjud dem gärna på en kaka till. Det är viktigt att uppföra sig ordentligt när man har med troll att göra.

 

Göte Lindholm

 

• All text o fotografier på www.bodavinden.se skyddat av copyrightlagen •